SaaS model

Najam programa - Software as a Service (SaaS) je model u kojem program ne kupujete već ga koristite kao uslugu i za njegovo korištenje plaćate mjesečni najam. Program (ili više njih) nalaze se instalirani na poslužiteljima tvrtke koja nudi uslugu najma.

Prednosti takvog modela

Bez velikih troškova

Nije potrebno ulagati u hardware, operacijski sustav niti bazu podataka. Isto tako ne kupujete licencu programa kojeg namjeravate koristiti već plaćate mjesečnu naknadu za korištenje(1).

Smanjen rizik

Prilikom kupovine aplikacija problem je odrediti koji je program najbolji za vašu tvrtku. Ukoliko pogriješite, moguć je gubitak prilično velike investicije. Kod najma, možete odustati u bilo kojem trenutku i tako imati trošak od samo do tada plaćenih mjesečnih najamnina - što je bitno manje (obično za red veličine) u odnosu na cijenu kupovine aplikacije.

Nema instalacije

Nije potrebno instalirati programe, što u većim tvrtkama može biti popriličan posao. Program se već nalazi instaliran na poslužiteljima tvrtke koja pruža uslugu najma, a pristupate mu putem Interneta.

Nema troškova održavanja

Nije potrebno ulagati u ljude koji će održavati opremu.

Nema brige oko sigurnosnih kopija (backupa)

Sigurnosne kopije podataka rade se na poslužiteljima tvrtke koja nudi uslugu najma aplikacije.

Nove verzije uključene u cijenu

Tehnologija se mijenja pa je kroz godinu ili dvije uobičajeno kupiti novu verziju programa koje trenutno koristite. Kod najma su sve nove verzije uključene u cijenu najma, te ih odmah po izlasku imate na korištenje.

Doživotna garancija

S vremenom je moguće da se verzija programa kojeg imate prestane podržavati pa u slučaju problema morate platiti popravak ili kupiti novu verziju. Kod najma programa garancija je prisutna cijelo vrijeme korištenja tj. dokle god plaćate najam.

Brzo ispravljanje pogrešaka

Kada se aplikacija nalazi instalirana na poslužiteljima tvrtke koja pruža uslugu najma aplikacije - kao što je slučaj u SaaS modelu - dovoljno je na jednom mjestu popraviti problem i svi korisnici automatski imaju novu verziju.

Globalna dostupnost

Za pristup aplikaciji dovoljno je bilo koje računalo, tablet ili mobitel sa vezom na internet.

 

 

 

 


 

(1) U slučaju kada se program treba povezati sa postojećim poslovnim ili nekim drugim sustavom, moguć je jednokratan trošak implementacije i prilagodbe sustava potrebama korisnika.